Petter Marius Kristiansen

Jag är en gift tvåbarnsfar som jobbar som brandman. Jag är mycket förtjust i att träna och är aktiv utövare i hundsporten nordisk stil. Jag har nu tre korthåriga vorsteh-hannar.

Jag växte upp med hundar och när jag var 10 började jag tävla i den här sporten med min fars dobermann. I slutet av 80-talet gick jag över till att tävla med korthårig vorsteh och har tävlat med den rasen sedan dess. Jag har haft turen att uppleva flera bra hundar och har till och med varit uppfödare för några av dem. 1993 tog jag min första NM-titel, som med tiden har blivit flera inom både enspann och tvåspann pulkastil, på 3 mil och 15 km, och några pallplaceringar i EM och VM.

Det största skälet till att jag gillar den här sporten är lagarbetet mellan mig och hundarna. Hundarna älskar att springa, arbeta och visar så mycket glädje när de får vara med på träningsturer. Det går åt många timmar varje år för att träna hundarna och inte minst mig själv, som ju ska hänga med i hundarnas takt. De måste vara beredda att prestera på max i 10–30 km, det går i full fart och kräver stor uthållighet i kombination med kraft och hastighet.

Hundarna behöver bra näring och det gör stor skillnad om fodret inte håller god kvalitet. Jag är mycket nöjd med Appetitt hundfoder, eftersom det ger hundarna den energi och näring de behöver för att vara i toppform. De är atleter/elitidrottare som måste matas korrekt hela tiden. Det är mycket viktigt att de matas ordentligt från att de är valpar så att de får en bra start och kroppen får den näring den behöver medan den växer.

Om hundkörning nordisk stil:
Det finns två huvudformer av hundkörning på vintern, så kallad nordisk stil (pulka) och slädhundstil. Rekryter och barn mellan 10 och 11 får bara tävla i linkörning. Linkörning innebär att långdistansåkaren befinner sig bakom hunden och endast har en lina från midjan till hunden, ingen pulka. Dessutom finns tävlingsformen barmark som omfattar flera tävlingsformer där det inte finns några snöförhållanden. I nordisk stil, som är vanligast i Norge, drar hundarna pulkan och utövaren följer med spannet på skidor. Det tävlas ofta i distanser från 5-–30 km. Som regel gäller både obligatoriska viktkrav och utrustningskrav i kortare lopp i nordisk stil. Utrustningen inklusive pulkan ska väga minst 70 % av hundens vikt.

Det arrangeras NM, EM och VM i nordisk stil, men för många är Seppalaløpet säsongens stora mål. Tävlingarna gör skillnad mellan könen. Sträckorna för nordisk stil är 5 km för pojk-/flickdeltagare på 12–15 år, 10 km för juniorer (16–19 år), 15–30 km för seniormän och 10–20 km för seniorkvinnor. Det görs skillnad mellan tvåspann och enspann i pulka.

Flere ambassadører

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping