I Sverige, och även i flera andra länder, har agility blivit enormt populärt. Varje år i Sverige har vi cirka 120 000 deltagare (2018). Det har gått från att vara en liten hobby man gjort för skojs skull med sin hund, till att bli en hundsport på internationell nivå som kräver otroligt mycket av både hunden och föraren.
När vi köper en ny hund med syfte att tävla på hög nivå är det många aspekter som beaktas. Det räcker inte med att valpen är söt och trevlig. Vi letar efter mycket mer. Det viktigaste är förstås att föräldradjuren är friska och har fått friska valpar. Att hälsan är väl dokumenterad, att hunden har bra driv och helst gillar mat och leksaker. Dessutom ska det passa in i familjen och det liv som familjen lever och kan erbjuda sin nya livskamrat.
Agility är en krävande sport som belastar hundarnas fysik. Därför är det väldigt viktigt att vi inte börjar träna ren agility för tidigt. Vi undviker att hunden hoppar, klättrar eller utsätter sin kropp för fysisk påfrestning innan den vuxit färdigt. Så vad gör vi med våra valpar? Ja, det finns många övningar och leksaker som formar våra valpar till de framtida individer vi vill träna och tävla agility med i framtiden.
Genom brukshundklubbar, ungdomsklubbar för hundar, privata operatörer och onlinekurser kan vi gå många bra kurser. Hundvärlden har också blivit mer digitaliserad och tack vare det kan vi välja instruktörer från hela världen. Vi kan bland annat gå på kurser, se filmer, delta i diskussionsgrupper, lämna in filmer för analys m.m.
För mig är första året en förberedelsetid med min hund. Det är under det här året som jag lägger grunden för kommande träningar och tävlingar. Jag väljer att öppna upp min valps sinnen, göra honom nyfiken på nya saker, bygga upp självförtroende och framför allt bygga en relation med min hund som jag kommer att ha nytta av och njuta av under resten av tiden vi umgås tillsammans.
Att välja rätt foder skapar också goda förutsättningar. Från valpens ankomst hem och resten av livet är ett väl sammansatt foder en mycket viktig faktor. Jag väljer Appetitt valpfoder till mina valpar och går över till vuxenfoder när hunden nått rätt ålder. Jag är noggrann när jag väljer valpmat. Jag vet att Appetitt har balanserad näring och ingredienser av högsta kvalitet.
Om vi fokuserar på själva agilityträningen skulle jag säga att samarbetet mellan mig och min hund är väldigt viktigt. Detta tränar jag genom olika småövningar, såsom olika knep, kallelseträning i skogen, lydnadsträning, kontaktövningar och lydnad. Jag vill att hunden ska följa mig, jag kommer inte att följa hunden. Jag kan lära den att följa min handflata, vilket är användbart när jag tränar svängar i agility. Jag lär valpen att följa min kropp, jaga efter mig och ta en leksak.
Agility kräver enorm kroppskontroll, och det är något vi jobbar med från valpstadiet. Många övningar kan göras i vardagen, i skogen på en promenad. Vi lär hundarna att röra sig i skog och mark, balansera på fallna träd, hoppa upp på stubbar och lära oss springa runt träd.
Ha kul med din hund! Det är nog mitt viktigaste tips. Skapa en bra relation, umgås, ta med hunden på äventyr och njut av varandras sällskap. Ha inte för bråttom. Hunden ska kunna träna och tävla i många år, och det finns inget VM i att vara först med att “göra sin hund till champion”.
Välj metoder och instruktörer som inspirerar dig och tar fram det bästa ur dig och din hund!
Lycka till, och vi hoppas att vi ses på agilitykurserna i framtiden.
//Mia Nilsson och Team Appetite Agility