10 praktiska tips för att framgångsrikt mata en aktiv hund

Thomas Wærner och Marit Beate Kasin är långväga hundpromenader som båda har upplevt att bra hundmatning är en blandning av erfarenhet, vetenskap och konst. Här delar de med sig av sina bästa tips för optimal utfodring.

 

 
Fotomontage: Långdistanshundlöparna Thomas Wærner (vänster) och Marit Beate Kasin (höger) poserar iklädda grå och röda stickade tröjor med sponsorlogotyper, inklusive Appetitt.
 

Långdistanslöpare måste lära sig att mata hundarna rätt för att få hundarna igenom ett långt och krävande lopp. Om utfodringen misslyckas blir hundarna lättare trötta och smala, då kan immunförsvaret försvagas och frekvensen av skador ökar. Korrekt utfodring är väsentligt för att kunna prestera, helt enkelt. Men vad är rätt utfodring av hunden?

 

Hundmaten, en faktor du kan kontrollera

– I långväga hundspann finns det många faktorer som man inte kan kontrollera, som väder, vind och andra konkurrenter. Men matningen är en faktor som man  kan  styra och som man bör ha en medveten relation till, säger Thomas Wærner.

Grunden för bra utfodring är att vara kvalitetsmedveten när det kommer till det man serverar hundarna, nämligen hundmaten. Skräpmat är knappast rätt väg att gå om man vill bli så frisk och stark som möjligt, detsamma gäller de fyrbenta. Huvuddelen av hundfodret ska bestå av ett nyttigt, korrekt sammansatt hundfoder som hundarna gillar, samt ett hundfoder med en energitäthet som matchar hundarnas aktivitetsnivå, ålder och storlek.

 

Individuell hundmatning

– I utfodringen är fokus på detaljerna och den enskilda hunden väldigt viktig. Du får inte gå i fällan att mata alla hundar likadant. Två hundar, som får exakt lika mycket motion och samma hundmat, kan svara helt olika. Vissa har skyhög ämnesomsättning, andra går upp i vikt från en mycket mindre ranson hundmat. Därför måste menyn alltid anpassas till varje enskild hund, säger Marit Beate Kasin.

 

Ofta och mindre mängder hundmat

Både Wærner och Kasin matar sina hundar med Appetitt hundfoder och sedan med ett högenergifoder under hela säsongen, men mängden justeras upp och ner i takt med träningsintensiteten.

 

– De mest aktiva och kalla dagarna på vintern kan våra slädhundar få flera hela måltider om dagen, samt flera små kaloribomber som “snacks” som sprids över dagen. På så sätt lyckas vi få i oss betydligt fler kalorier i hundarna än om vi bara ger ett mål om dagen. Det är också mycket lättare för hundarna att ta upp och utnyttja alla kalorier när de får flera mindre måltider, jämfört med en stor, speciellt när intaget sker i samband med aktivitet, förklarar Kasin.

 

Variation och god smak i hundmaten är viktigt

Och det är här, när hög aktivitet ska kombineras med högt matintag, som det blir tydligt att rätt utfodring är både erfarenhet, vetenskap och konst.

 

– För att undvika att hundarna blir uttråkade är vi bra på att ha variation i hundmaten vi erbjuder hundarna. Vi ger de fyrbenta vännerna olika former av kött- och fettrika mellanmål. Dessutom finns Appetitt torrfoder som även har tillsatt krillmjöl som är rikt på omega-3, kolin, proteiner och antioxidanten astaxanthin, säger Wærner.

 

Rätt hundmat är avgörande för återhämtning

En tumregel är att ju snabbare du får hunden mat efter aktivitet, desto snabbare kommer hunden att börja återhämta sig.

En utmaning med trötta hundar är att de lättare blir uttråkade. Då är det viktigt att känna sina hundar väl och veta vad som är det oemotståndliga lilla mellanmålet som kan få igång din hunds aptit igen.

 

– Kom bara ihåg att mellanmålet är tänkt som en liten goding för att trigga igång hundens aptit och för att få i dem lite extra kalorier, men huvudmåltiden ska bestå av ett komplett hundfoder som ser till att hunden tillgodoser sina behov av vitaminer och mineraler. Hunden har ett stort behov av sådan helfoder när den är högaktiv, påpekar Wærner.

 

Fin balans

Vallhundar är metaboliska specialister på fettförbränning och kan konsumera upp till tiotusen kilokalorier om dagen. Ändå finns det en hårfin balans mellan att äta tillräckligt och att äta för mycket. Vid övermatning kommer hundarna inte att kunna ta upp all näring och de får lätt instabila magar och diarré. Mer är inte alltid bättre, med andra ord, även för aktiva hundar.

 

Tio tips för att ge din hund rätt mat:

  1. Det som fungerade förra året kommer inte nödvändigtvis att fungera i år
  2. Alla hundar är olika och hundar måste därför utfodras individuellt
  3. Smaklighet är mycket viktigt, även för hundar, speciellt när aktiviteten och kaloribehovet ökar
  4. Vid längre resor, jakt, träning och tävlingar är det lämpligt att skapa en foderplan (på samma sätt som en träningsplan), så att du tar kontroll över utfodringen och vet hur mycket hundarna får i sig hela tiden.
  5. Flera, täta måltider är bättre än en stor måltid om man ska ha mycket mat i hundarna, det gäller både kaloriintag och aptit
  6. Träna hundarna att ta mat och vatten även under aktivitet
  7. En bra tumregel för att behålla aptiten är att hundar alltid ska vilja ha lite mer när de ätit klart
  8. Kom ihåg att det krävs en personlig ansträngning att få tillräckligt med mat till aktiva hundar
  9. Det är klokt att skilja på utfodring och vattning. Det kan ofta vara en bra idé att ge kalorierna “torra” och utelämna vatten
  10. Det finns fördelar med norskproducerat foder i form av att näringsinnehållet i huvudsak är kortlivat, med marina produkter från mer hållbara populationer och animaliska råvaror från boskap med god hälsostatus, utan GMO-råvaror eller salmonella
 
Hundlöparen och Appetitambassadören Marit Beate Kasin kysser sin Alaska Husky på huvudet efter en löprunda.  Hunden ligger i höet med värmefilten på.

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping