Fodring av valpar

hvor mye mat skal en valp ha

Vi får många frågor om utfodring av valpar och här kan du läsa mer om de viktigaste sakerna att tänka på!

Valpar har en stor tillväxtpotential. Valpens mage är liten och matsmältningskanalen är inte helt utvecklad. Därför måste valpmat vara koncentrerat och lättsmält för att kompensera för den låga mängden mat.

Att vänja sig vid torr mat

Under tiden fram till avvänjning täcks valpens näringsbehov av tikens mjölk. Det är viktigt att tiken har tillräckligt med mjölk och detta gäller särskilt för stora kullar. Valparna ska ha “lätt” och fri tillgång till rent vatten förutom mjölk från tiken. Från valparna är ca. 3-4 veckor gammal kan du börja försiktigt med att ge lite valpmat. Normalt söker valparna efter tikens matskål och börjar äta där. För valparnas del är det därför en fördel att tiken får samma mat som valparna borde ha. Men ändå kommer tikens mjölk att vara det viktigaste ett par veckor framåt.

hvor mye mat skal en valp ha? og hvilket hundefôr er det beste for din valp?

Efter avvänjning och upp till vuxen ålder

Tillväxtperioden varar tills valpen är 10 – 24 månader beroende på ras. Små raser kan nå vuxen vikt redan vid 8-10 månaders ålder, medan stora raser kan växa upp till 24 månaders ålder. Den högsta dagliga tillväxten ses vanligtvis vid 3 – 5 månaders ålder, och vissa raser kan sedan växa med upp till 400 gram per. dag.

Stora raser

Om det finns för mycket protein och energi i maten kan tillväxthastigheten vara för hög samtidigt som valpen kan bli överviktig. Fetma är en belastning på skelettet och ben kan i värsta fall öka risken för ben- och ledstörningar. Appetitt Puppy Large Breed har därför ett måttligt proteininnehåll i förhållande till energiinnehåll vilket gör det lättare att undvika hög tillväxt utan att valpen blir tunn.

Val av foder

Normalt är hundraser uppdelade i små, medelstora och stora storlekar. Detta motsvarar en vuxenvikt på upp till 10 kg, mellan 10 och 25 kg respektive över 25 kg. Förutom olika tillväxthastigheter är det också så att små raser har större metaboliska processer än stora raser. Därför behöver små raser mer energi och näringsämnen per. kg kroppsvikt än stora raser.

Det rekommenderas att mata med Appetitt Puppy anpassad till rasstorleken tills valpen har nått ca. 90-100% av vuxens storlek. För stora raser motsvarar detta ca. 18 månader ålder och för små raser ca 10-12 månader. ålder. Det är under denna tid som valpens skelett och muskler utvecklas. Då kan man byta till en vuxenmatning.

Hur mycket mat ska valpen ha?

Idealiska utfodringsmängder är mycket individuella, men använd de rekommenderade utfodringsborden på påsarna som utgångspunkt och kontrollera regelbundet valpens vekt. Kom alltid ihåg fri tillgång till färskt dricksvatten.

Appetitt Puppy innehåller tre valpmatblandningar anpassade efter rasstorlek. Den viktigaste skillnaden mellan dessa är energiinnehållet, förhållandet mellan energi och protein, kalciuminnehållet och förhållandet mellan kalcium och fosfor.

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping