Förgiftning hos en hund. Var medveten om dessa livsmedel!

Hundförgiftning kan vara en skrämmande upplevelse. Russin, vindruvor och choklad kan vara farligt för hunden, men även foder som är ovanligt för hunden kan orsaka problem. Fet eller obekant mat kan orsaka kräkningar, diarré och inflammation i bukspottkörteln. Här hittar du en översikt över de viktigaste foder som kan vara farliga för hunden.

Var extra försiktig med dessa:

Choklad. Kakaobönor innehåller teobromin, som är giftigt för hundar. Kliniska tecken på förgiftning uppträder vanligtvis inom 2-4 timmar, men kan uppträda upp till 12 timmar efter intag. De vanligaste symtomen är kräkningar och diarré, men även neurologiska symtom som rastlöshet, skakningar, ostadighet och kramper.

Russin och vindruvor. Hundar som har ätit russin eller vindruvor kan utveckla njursvikt. De första kliniska tecknen kan uppträda 2-24 timmar efter intag. Symtom är vanligtvis kräkningar, diarré, slöhet och aptitlöshet. Det varierar från hund till hund hur mottagliga de är och därmed snabbt utvecklar symtom, så i alla fall bör du som hundägare kontakta en veterinär om din hund ätit russin eller vindruvor.

Jäst deg. En jästdeg kan svälla i hundens mage och magvridning kan bli en följd av detta.

Lök och vitlök. Lök innehåller ett ämne som får de röda blodkropparna att spricka (hemolys). Här är katter mer mottagliga än hundar, men hundar kan också utveckla sjukdomar när de äter lök.

Macadamianötter . Tecken på förgiftning uppträder vanligtvis inom 1-6 timmar efter att hunden ätit nötterna och vid intag av mer än 1 macadamianöt per kg kroppsvikt ses ofta symtom på förgiftning. Symtom ses ofta som kräkningar, feber och svaghet. I de flesta fall behöver hundar som har ätit macadamianötter inte veterinärvård. Hunden är vanligtvis i bra form igen efter 24-48 timmar utan behandling. Om du är osäker, kontakta din veterinär för råd.

Ben. Var också försiktig med benrester från fjäderfä, eftersom denna typ av ben lätt splittras och kan fastna i tarmen. Man kan ge stora märgben som man är säker på att inte delas upp, men benrester kan generellt ge stora problem om de fastnar i tarm och svalg. Det är bättre att ge hunden ett större tuggben lämpligt för hundar. 

Xylitol. Det konstgjorda sötningsmedlet Xylitol är farligt för hundar. Xylitol används i sockerfritt tuggummi, pastiller, munvatten och tandkräm. Dessutom finns det naturligt i till exempel plommon, jordgubbar, hallon och grönsaker. Xylitol leder till lågt blodsocker hos hundar och i svåra fall kan leversvikt och död ses. 

Observera också:

Ädelgran . Låg toxicitet, med milda gastrointestinala symtom. I sällsynta fall kan stort intag av nålar orsaka problem med främmande kroppar. De flesta hundar tycker att det är roligt att leka med julpynt och julklappsinpackning . Var särskilt uppmärksam på sladdar och trådar som hunden kan äta och som sedan fastnar i hundens mage och tarmkanal.  

Ljus och eldstäder utgör också en fara för hunden. Det görs snabbt med en bränd svans eller stora brännskador. Glöd från en öppen spis kan också orsaka brännskador på hundens päls eller under tassarna. Hundar gör bäst i maten de är vana vid, så var snäll mot hunden genom att inte dela för mycket av vad familjen äter själva under semestern!

(källa: Giftinformationen)

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping