Hur man byter hundmat

Vill du byta flöde från en typ till en annan? Här hittar du några tips på hur du försiktigt byter från en fodertyp till en annan fodertyp.

Gradvis introduktion av nytt foder

När du introducerar ett nytt foder rekommenderar vi att du gör detta under en period på 7-10 dagar, under vilken du gradvis blandar in det nya fodret. De första två dagarna kan du blanda 25 % av det nya fodret med 75 % av det gamla fodret. Under de kommande två dagarna kan du blanda 50 % nytt och gammalt foder. De följande två dagarna kan du blanda 75 % av det nya fodret med 25 % av det gamla fodret. Då kan du bara ge det nya fodret. Du kan också prova att blanda fodret med varmt vatten för att ge det en annan konsistens.

Bevara smaken av det nya fodret

När en påse torrfoder eller en låda med våtfoder öppnas börjar en oxidationsprocess. Detta leder till en minskning av smakligheten. Det är därför mycket viktigt att trycka ut så mycket luft ur påsen som möjligt och stänga den väl efter varje matning. Förvara påsen mörkt, svalt och torrt, gärna i en behållare med lock. Använd lock för burkar med våtfoder. Välj även rätt storlek på foderpåse i förhållande till hur stor din hund är, för att undvika att förvara en öppnad påse för länge.

Vill hunden plötsligt inte äta sin mat?

Om din hund plötsligt slutar tycka om det nya fodret efter att ha ätit det först, kan det finnas många anledningar. Fodret kan ha varit exponerat för luft för länge så att oxidationsprocessen har gjort fodret mindre välsmakande. Hunden kan också vara sjuk, så kontakta en veterinär om hunden inte börjar äta igen.

Några allmänna råd om mat:

 • Välj ett hundfoder med näringsinnehåll som är baserat på hundens ålder, storlek, livsstadier och aktivitetsnivå.
 • Torrfoder kan ges torrt, med tillsatt vatten eller blötläggas i ljummet vatten i ca. 20 minuter.
 • Anpassa dagsransonen i förhållande till aktivitetsnivån och hundens kondition.
 • Vid rekommenderade foderransoner på påsen är det viktigt att komma ihåg att fodermängden kan variera med +/- 20% beroende på hundens aktivitetsnivå.
 • Dela gärna upp dagsransonen i flera ransoner per dag.
 • Hunden ska alltid ha fri tillgång till färskt dricksvatten.
 • Förvara ditt hundfoder torrt och gärna lite svalt. En stängd fodertunna med lock bevarar fodrets goda smak längre.
 • Kom ihåg hygien! Tvätta foderbunken mellan varje måltid.
 • Ge inte din hund choklad, godis, lök eller vindruvor.
 • Godsaker och snacks av god kvalitet bör endast ges som belöning och i begränsade mängder
 • Ändring av fodertyp bör ske gradvis med blandning av nytt foder under flera dagar.

Vid foderbyte, följ en gradvis övergångsperiod på 7-10 dagar. Förvara fodret på rätt sätt för att bevara smakligheten. Håll hygien och korrekt portionering i fokus. Undvik skadlig mat och ge godsaker i begränsade mängder. Med dessa tips kan du säkerställa en frisk och glad hund.

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping