Vilken betydelse har mineraler i hundmat och kattmat?

I ett korrekt sammansatt hundfoder eller kattmat, torrfoder eller våtfoder kommer djuret att tillföras den nödvändiga mängden mineraler genom den dagliga ransonen. Mineraler är viktiga för livet och har många olika kroppsfunktioner. Det är ämnen som kroppen inte kan producera själv och måste därför tillföras via kosten. Mineraler är viktiga för skelett, hud, päls, vätskebalans och ämnesomsättning.

Mineralerna delas in i makromineraler och mikromineraler (spårämnen). Vi behöver mycket av makromineralerna och fungerar som byggstenar i kroppen (kalcium, fosfor, kalium, svavel, natrium, klor och magnesium). Vi behöver mikromineralerna, det vi gärna kallar spårämnen (järn, zink, selen, krom, fluor, jod, kobolt och koppar) i mindre mängder.

Tillgången på mineraler måste anpassas noggrant och för mycket av ett mineral kan leda till förgiftning och även minska upptaget av ett annat mineral. Här kan du läsa mer om några av de mineraler som finns i hundfoder och kattmat.

Vilken betydelse har mineraler i hundmat och kattmat?
Mineraler är viktiga för skelett, hud, päls, vätskebalans och ämnesomsättning.

Viktiga mineraler

Kalcium: Kalcium är nödvändigt för normal muskelfunktion. Ett överskott av kalcium hämmar absorptionen av fosfor och kan hämma absorptionen av vissa mikromineraler som zink, järn och mangan

Fosfor: Fosfor är viktigt för energiomsättningen i kroppen. Mineralet är en viktig buffert för att stabilisera urinens pH. Fosforbrist kan orsaka onormal skelettutveckling, medan ett överskott, som kalcium, kan hämma upptaget av järn och andra mikromineraler, samt minska fertiliteten.

Magnesium: Magnesium är nödvändigt för normal muskelfunktion och viktigt för förbränning av kolhydrater, normal nervfunktion och energiproduktion.

Natrium: Natrium är viktigt för att upprätthålla kroppens vätskebalans och hjälper till att reglera syrabalansen och det osmotiska trycket i kroppsvätska och celler.

Klor : Klor är en viktig komponent i vävnadsvätska och bidrar till regleringen av pH i blod och andra kroppsvätskor.

Järn: Järn ingår i röda blodkroppar och i muskler och är viktigt för transporten av syre till cellen. Järn är också viktigt för de enzymer som katalyserar processer i kroppen. Brist på järn kommer att leda till anemi och letargi.

Zink: Zink är en del av många enzymsystem i kroppen. Zinkbrist kan leda till hudproblem, fjällning och håravfall, nedsatt aptit och immunförsvar.

Koppar : Koppar är viktigt för bildandet av röda blodkroppar och för enzymer som bildar pigment i huden. Koppar bidrar till upprätthållandet av elastisk vävnad och är nödvändig för mobilisering av järn. Kopparbrist kan ha en inverkan på utvecklingen av osteokondros (benskörhet), och kan leda till anemi på samma sätt som järnbrist. Överskott kan orsaka ansamling i levern och akut förgiftning.

Mangan: Mangan ingår i enzymer som deltar i omsättningen av kolhydrater och fetter i kroppen. Det är viktigt för broskbildningen i skelettet. Manganbrist kan leda till felaktig utveckling av skelettet, och fertilitetsproblem.

Jod: Jod hjälper till att bibehålla normal ämnesomsättning och är involverad i bildandet av hormonet tyroxin i sköldkörteln. Det hjälper alltså till att reglera ämnesomsättningen. Vid brist kommer unga hundar att växa dåligt, bli energilösa och apatiska. Både för mycket och för lite jod kan leda till onormal tillväxt av sköldkörteln (struma).

Selen : Selen är en viktig del av kroppens immunförsvar och antioxidantförsvar och är en antioxidant. Selenbrist kan leda till muskeldegeneration, medan ett överskott kan leda till förgiftning.

Kobolt: Kobolt är nödvändigt för att tarmfloran ska kunna syntetisera vitamin B12. Brist på kobolt orsakar olycka och dålig tillväxt.

Övrigt: Molybden, krom, nickel, tenn, vanadin, fluor, kisel och arsenik räknas också till de essentiella mineralerna, men behovet av dessa utöver vad som finns i vanliga foderingredienser som används i hundfoder har inte fastställts.

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping