Vilken hundmat ska valpen ha?

Utöver hur mycket mat en valp ska ha är det viktigt att välja rätt foder till valpen. Hundraser delas normalt in i små, medelstora och stora storlekar. 

Detta motsvarar en vuxenvikt upp till 10 kg respektive mellan 10 och 25 kg och över 25 kg. Hundar med olika förväntade vuxenvikter har olika tillväxthastigheter. Dessutom är det också så att små raser har snabbare metaboliska processer än stora raser. Därför behöver små raser mer energi och näring pr kg kroppsvikt än stora raser.

Det rekommenderas att mata Appetitt Puppy valpfoder anpassat efter rasstorlek tills valpen har nått ca. 90–100 % av vuxenstorlek. För stora raser motsvarar detta ca. 18 månaders ålder, och för små raser ca. 10–12 månaders ålder. Det är under denna period som valpens skelett och muskler utvecklas. Du kan då byta till vuxenmat.

Hur mycket mat ska en valp ha?  och vilket hundfoder är bäst för din valp?

Anpassning endast till torrfoder

Under tiden fram till avvänjningen täcks valpens näringsbehov av modersmjölken. Det är viktigt att tiken har tillräckligt med mjölk och det gäller särskilt vid stora valpkullar. 

Valparna ska ha “lätt” och fri tillgång till rent vatten utöver modersmjölken. Från valparna, ca. Vid 3–4 veckors ålder kan man börja försiktigt ge lite valpmat. Normalt kommer valparna att söka kattens matskål och börja äta där. 

För valparna är det därför en fördel att tiken får samma foder som valparna. Men modersmjölken kommer ändå att vara det viktigaste ett par veckor framöver.

Efter avvänjning och fram till vuxen ålder

Tillväxtperioden varar tills valpen är 10–24 månader, beroende på ras. Små raser kan nå vuxenvikt redan vid 8–10 månaders ålder, medan stora raser kan fortsätta växa upp till 24 månaders ålder. 

Den högsta dagliga tillväxten ses vanligtvis vid 3–5 månaders ålder och vissa raser kan då växa med upp till 400 gram per år. dag.

Stora raser

Om det blir för mycket protein och energi i fodret kan tillväxttakten bli för stor och valpen kan bli överviktig. Övervikt är en belastning för skelett och skelett och kan i värsta fall öka risken för ben- och ledbesvär. 

Appetitt Puppy Large Breed har därför ett måttligt proteininnehåll i förhållande till energiinnehållet, vilket gör det lättare att undvika hög tillväxt utan att valpen blir smal.

Anpassat foder för hundens ålder och ras

Appetite är utvecklad och producerad i Norge av främst norska råvaror, vilket gör att vi kan vara säkra på innehållet i hundmaten vi erbjuder. Appetit har ett stort utbud för att säkerställa att du hittar det foder som är anpassat efter ditt husdjur i de olika faserna. 

Fråga gärna var du köper Appetitt hundfoder för mer detaljerad information om vad som passar din valp och ras.

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping