Kan jag ge hundmat till katten? Varför katten ska ha sin egen mat!

Hundar och katter är olika på många sätt – inte minst när det kommer till näringsbehov. Katter är typiska köttätare – medan hundar har utvecklats med tiden till att bli allätare. Det innebär bland annat att hundar kan använda kolhydrater (stärkelse) som energikälla i långt större utsträckning än katter. Det finns även flera andra fysiologiska skillnader mellan hundar och katter som gör att de bör utfodras med väldigt olika foder.

Katten har ett högt proteinbehov

Katter har ett högt proteinbehov och en speciell förmåga att omvandla protein till energi. Det vill säga att de har en unik förmåga att enzymatiskt bryta ner aminosyror (proteinets komponenter) till komponenter som ingår i kroppens energiproduktion.

Krav på proteinkvalitet

Förutom höga proteinkrav har katter särskilda krav på proteinkvalitet i kattmat

  • Arginin är en aminosyra som är viktig för att protein ska användas som energi. Brist på arginin i fodret till katter – kan göra att energiproduktionen stoppas. Dessutom kan skadliga kväveföreningar bildas som kan leda till hälsoproblem.
  • Katter saknar förmågan att bilda taurin från aminosyran cystein. Det är därför viktigt att fodret har ett tillräckligt innehåll av taurin, vilket är viktigt för kattens syn, hjärtfunktion och reproduktionsförmåga.
  • Katt är viktigt för kattens behov av att markera revir. Ett korrekt innehåll av metionin och cystein är viktigt för att katten ska få i fodret, eftersom dessa två aminosyror behövs för att katten ska kunna producera felinein. När felinenin produceras utsöndras ämnet i urinen och har därmed inverkan på kattens beteende.

Krav på vitaminer

Katter saknar förmågan att omvandla karotenoider till vitamin A. Därför måste man se till att tillräckligt med vitamin A tillförs katten via fodret. Vitamin A är viktigt för bland annat god syn och hudkvalitet. Vitamin B3 (Niacin) är avgörande för att bibehålla god hud- och pälskvalitet och normal ämnesomsättning.

Betydelse för ämnesomsättningen

Katter saknar förmågan att omvandla linolsyra till arakidonsyra och måste därför få detta tillsatt i sin kattmat. Brist kan leda till störningar i fettomsättningen/energiproduktionen och flera hormonella mekanismer.

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping