Rätt mat till kattungen

Det finns många varianter av kattmat på marknaden och det finns nästan lika många varianter för kattungar. Oavsett vilket foder du väljer till din kattunge är det viktigt att du väljer ett helfoder som ger en balanserad kost med stöd för tillväxten. Vi har pratat med Appetitts egen foderexpert och veterinär för att få fler råd 

– Varje katt är unik. Men när du ska välja mat till din kattunge är det viktigt att du väljer ett foder som är anpassat för kattungen. Katter har ett högt proteinbehov generellt, vilket tas om hand när man väljer ett foder som är anpassat till den livsfas katten befinner sig i. En kattunge är mycket aktiv, och energiförbrukningen är därför extra stor den första perioden av liv. Därför är det också viktigt att komma ihåg att kattungen får ett energirikt foder, rätt formulerat för att stödja kattungens tillväxtfas. 

Hur ofta ska kattungen matas?

Katten har en enkel och ganska kort matsmältningskanal och det är därför bäst om kattens matskål står framme hela dagen så att den kan mata sig själv när den vill. 

– Trots det äter många katter ofta upp det de får vid servering och då kan det vara så att just din katt behöver få dagsransonen fördelad på flera måltider. Kontrollera rekommendationen på förpackningen då det kan finnas variationer för olika typer av foder, och individuella behov påverkar hur mycket mat katten ska ha.

Kontrollera innehållet i maten

Det är viktigt med ett korrekt sammansatt foder, så att kattungen får i sig de vitaminer och mineraler den behöver utöver det. Då stärker du kattungens tillväxt, säkerställer robusta ben, leder och tänder, samt ett starkt immunförsvar och en sund hälsa. 

– Katten behöver ett foder som innehåller taurin då den inte kan tillverka denna aminosyra själv. Taurin finns särskilt mycket i kött, så genom att välja ett foder med hög kötthalt, till exempel Appetitt Kattunge, säkerställer du att katten får just detta viktiga behov tillgodosett. Appetitt tillverkas även i Norge och består huvudsakligen av norska råvaror. Det gör att vi har god kontroll över de råvaror vi använder i det vi erbjuder.

Blötfoder, ett bra alternativ eller tillskott 

Under de första sex månaderna kommer den att ha nått tre fjärdedelar av den vikt den kommer att gå upp som vuxen, så det säger sig självt att kattungar behöver mat som stöder utveckling och tillväxt väl. 

– Blötfoder tillför extra vätska till katten och kan vara bra att använda om du tror att din katt dricker lite vatten eller även som smakförstärkare. Våtfoder är ett bra alternativ för variation även om katten oftast äter torrfoder till exempel.

Fördelar med torrfoder: 

• Bra hållbarhet

• Lätt att mäta rätt mängd 

• Tuggning förbereder maten för matsmältningen 

• Kan bidra till att minska tandstensbildningen

• Små bitar som är lätta att tugga och svälja, speciellt för de yngsta kattungarna

Fördelar med våtfoder: 

• Luktar starkare och mer än torrfoder och kan därför vara mer lockande 

• Enkelt med portionsförpackningar som ger färsk mat 

• Kattungarna får i sig mer vatten/vätska  

Anpassat foder för kattens ålder och ras

Appetitt är utvecklat och producerat i Norge av främst norska råvaror, vilket gör att vi kan vara säkra på innehållet i kattmaten vi erbjuder. Appetit har ett stort utbud för att säkerställa att du hittar det foder som är anpassat efter ditt husdjur i de olika faserna. Fråga gärna var du köper Appetitt kattmat för mer detaljerad information om vad som passar din katt och kattens livsskede. 

Aktuella produkter Kattunge 2,5 kg och 800 gram.

Appetite Cat Kitten har ett högt innehåll av protein från animaliska och marina råvaror. Hög proteinsmältbarhet och ett innehåll av essentiella aminosyror som är anpassade för växande kattungar upp till ca. 1 års ålder.

Det höga energi- och näringsinnehållet gör att Appetitt Kitten även lämpar sig som kattmat för gravida och digivande katter.

Kattemat til kattunge: Hvit og rosalilla sekk Appetitt Kitten 800 g sekk tørrfor, sovende kattunge avbildet

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping